‘Only man is guilty of the vice of gluttony, which blindly leads him to eat not only more than he should but also what is actually harmful.’ Maria Montessori

Copiii se nasc cu preferinta pentru gustul dulce. Cercetarile in biologia gustului arata ca bebelusii au nevoie sa fie expusi la noi alimente cel putin de 10 ori inainte de a le accepta. Copiii prefera de asemenea alimente care le sunt familiare fata de alimente pe care nu le-au gustat pana acum. Studiile au aratat ca folosirea alimentelor ca recompensa sau retragerea lor ca pedeapsa duce la supra-alimentare. Acelasi lucru este valabil si pentru interzicerea anumitor alimente care adesea duce la abuzul acestor alimente atunci cand parintii nu sunt in preajma.

Acasa si in clasele Montessori este important ca parintii si educatorii sa fie modele consecvente. Ce mesaj credeti ca transmitem copilului daca ciocolata nu este o alternativa in timpul pranzului, insa copilul vede educatorul consumand ciocolata la pranz? Cand copiii vad adultii ca mananca sau beau ca raspuns la stres, transmitem mesajul ca aceste metode sunt potrivite pentru eliberarea stresului.

Mesele sunt ocazii pentru a ne aduna impreuna, pentru a discuta politicos, pentru a imparti mancarea. Folosim acest timp pentru a modela gratia si curtoazia impartirii hranei impreuna. Folosim farfurii mici pentru a ajuta copilul sa-si adapteze portia la nevoile corpului. Daca un desert este oferit, acesta este unul care este bogat in nutrienti. Nu va fi folosit in nicio ocazie ca recompensa pentru a-si termina mancarea sau pentru a incerca un aliment nou. Desertul nici nu va fi retras pentru ca nu a mancat sau pentru comportament nepotrivit.

Ca parte a Educatiei Cosmice, Maria Montessori credea ca o minte-trup-spirit sanatos sunt elemente esentiale pentru succes pe calea universala a dezvoltarii. Cu acestea, o fiinta umana are sanse mai mare sa aduca o contributie pozitiva lumii, decat acela care nu are grija de dezvoltarea lui fizica, mentala si emotionala. Educatorul Montessori poate juca un rol cheie in a ajuta copiii sa descopere ca sanatatea este placerea de a te bucura de viata din copilarie pana la batranete.